Промяната

Промяната е константен и никога несвършващ процес. Тя няма начало, няма и край. Промяната ни заобикаля и потапя. На микроскопично ниво телата и светът около нас се променят във всеки един момент. Всяка част от живота се променя с всеки дъх.

Но защо тогава повечето хора си мислят, че в живота им нищо не се случва?

Вероятно защото са заседнали в рутината на всекидневие, завладяно от лоши навици, което ги кара да се чувстват уморени и отегчени.

Разбира се, мнозина от нас искат да променят живота си. Имаме големи мечти, цели и дерзания. Но колко от нас си задават въпросите: Живеем ли според целта си? Вярни ли сме на себе си и на ценностите си? Смело ли преследваме неизпълнените си цели и мечти? Развиваме ли се? Обичаме ли себе си и другите? Живеем ли с пълния си потенциал? Вълнуваме ли се, когато отваряме очи в леглото всяка сутрин?

Животът

Използвайте максимума от живота си. Наслаждавайте му се. И бъдете верни на себе си! Животът ви е дар. Това, че съществувате тук и сега, е чудо. Всеки ден е ново начало.

Най-важното във вашия живот сте самите вие. Всяка личност е незаменима и уникална и надарена с магията, наречена живот. Всеки заслужава да му се случват добри неща. Но не бива да чака. Никой не ни дава специално разрешение за щастие. Щастието идва при този, който е готов с действията си за него.

Разбира се, всички искаме да се променим, да вървим след това, което искаме и да сияем от щастие и здраве. Това означава да разчупим статуквото на собственото си ежедневие и сами да се откопчим от неспособността си да предприемем действия.

Добрата новина е, че никога не е късно да се променим. Ако сме достатъчно сериозни и отдадени, можем да постигнем и да направим всичко. Дори ако сме се провалили многократно или сме били блокирани от страх от неуспех в бъдещите начинания. Има път напред. Животът е на наша страна.

Щастието

Вероятно познавате някой, който винаги е щастлив, без значение какво се случва. Възможно ли е и вие да се чувствате така?

Абсолютно! Щастието е състояние на ума, а не дестинация.

Ако в момента се чувствате отегчени и нещастни, значи е време за промяна. При това за промяна не само в обстановката, работата или обкръжението ви. Говорим за психическата промяна. За настройка на вътрешният ви глас, който диктува на подсъзнанието ви и е част от това, което Зигмунд Фройд нарича психически апарат.

Според бащата на съвременната психология умът ни се състои от три части – Аз, То и Свръх-Аз. Всяка част играе различна роля в нашите мисли, поведение и емоции. Животът ни и всичко, което имаме или сме, е резултат от взаимодействията между тези три компонента. Научим ли се да ги контролираме и да разбираме разговор в ума ни, тогава промяната е възможна.

Всеки път, когато почувствате дискомфорт или притеснение от дадено решение, спрете и се вслушайте. Отделете 5 минути, за да изключите всичките си разсейвания. Седнете неподвижно със затворени очи и слушайте разговора в ума си. Потърсете негативния глас. Той оставя улики под формата на страх от провал.

Бедата е там, че когато изпадате в рутинни и лоши навици, вие просто бягате от страха от неуспех или потенциалната болка, която би била причинена от опитите ви да постигнете нещо трудно преодолимо.

И така: какво бихте могли да направите, така че да създадете революционни и монументални въздействия в живота си? Какво да промените още днес и да проектирате невероятно, удовлетворяващо и целенасочено щастливо бъдеще? Ето някои малки стъпки, с които да започнете:

Открийте кой сте всъщност.

Всеки е роден с уникална душевна същност и има някаква причина за това. Помислете върху това кои са силните ви страни? Какво ви прави уникални? Какъв е вашият принос в този свят? Защо правите това, което правите?

Поставете целите си по правилен начин.

Повечето хора не постигат целите си, защото не ги поставят по правилния начин и с нужната нагласа за успех. Искат да отслабнат, да забогатеят или направят фундаментално откритие, но автоматично си казват: “Много трудно ще се случи това. Нямам достатъчно знания. Не съм достатъчно подготвен. Какво ще правя, ако не успея?”.

Да, горното е сигурна формула за неуспех. Това е онзи негативен вътрешен глас, който ви кара да останете в застой, поради страх от неуспех.

Започнете да казвате неща като: „Аз мога да направя това. Ще науча много нови неща. Ще бъде забавно и полезно. Вярвам в себе си. Знам, че съм способен.”

Контролирайте внезапните си пориви.

Инстинктивните пориви са всемогъщи. Спирате в ресторант за бърза закуска, защото това е бързо, лесно и има добър вкус, макар да знаете, че трябва да се храните по-здравословно. Същото се отнася и за пушенето, алкохола или други подобни. Научете се на самоконтрол, защото ще ви е трудно да промените живота си, ако винаги ще се впускате в най-дълбоките си желания.

Игнорирайте негативизма.

За съжаление, в свят, пълен с негативизъм, е много трудно да го избегнем. Затова пък можем да го игнорираме. Трудно е, но е жизненоважно за щастливия живот. Не се вкопчвайте в това, което другите мислят за вас, защото е недопустимо да позволите на думи или действия на някой друг да ви засегнат толкова силно, че да бъдете принудени да изпаднете в състояние на бездействие.

Бъдете над нещата и ги приемете такива, каквито са. По-добре е да бъдете съдени за това, че сте верни на вас и че следвате мечтите си, отколкото да да се чувствате дребни и нещастни. Може дори да вдъхновите другите!

Бъдете добри.

Добротата е навик. И може да се култивира. Фокусирайте се върху нея всеки ден в продължение на месец и ще видите дълбоки промени в живота си. Ще се почувствате по-добре като човек. Ще видите хората да реагират по различен начин и да се отнасят с вас по-добре в дългосрочен план. Когато общувате, бъдете мили, приятелски и състрадателни. Правете добро всеки ден. И ще получавате добро. И го предавайте нататък. Това е карма.

Преразгледайте навиците си.

Вашето време и енергия са две от най-важните ви придобивки, затова не ги разпилявайте за неща, които нямат значение за вас. Гледането на телевизия и социалните мрежи изпиват жаждата ви за живот, времето и енергията ви. За да постигнете големи цели, трябва да се отнесете сериозно към тях и да преосмислите лошите си навици. Заменете ги с по-добри. Надградете добрите и автоматично ще надградите живота си.

Никога не се отказвайте от мечтите си.

Не допускайте неуспехите да покорят сърцето ви. Бъдете упорити. Всеки е достоен за добри неща – щастие, любов, изобилие и чудеса. Нужна е само правилната мотивация или вдъхновение. Трябва да намерите начини, по които можете да се вдъхновявате и мотивирате ежедневно. Правете нещо, което обичате всеки един ден. И помнете: щастието е състояние на ума и промяната идва отвътре.

Източници:Thrive global - 10 Ways to Change Your Life TodayWanderlust worker - 10 Ways To Change Your Life For Good