В синхрон с мисията ни за постигане на цялостен баланс между работа и личен живот на енергийно, емоционално, психическо и физическо ниво, корпоративният уелнес е нещо, което винаги ни интересува. Непрекъснато наблюдаваме и работим с организации, в които доброто здравословно състояние на хората, работещи в тях, е част от ценностите им, а ръководството им ясно оценява физическото и емоционалното благополучие на всеки техен служител.

Корпоративният уелнес не е просто нещо хубаво. Той е от огромно значение за здравето на самия бизнес, защото води до щастие и повишена производителност на работното място. Когато дадена организация се фокусира върху благополучието, работещите в нея се чувстват ценени и изгражда доброжелателство както отвътре, така и извън нея.

Стратегия, която се стреми да създаде култура на щастливи и устойчиви служители, не бива да пренебрегва тяхното благополучие, а трябва да им предостави инструментите, чрез които те сами да се грижат за себе си. Така, те могат да съсредоточат повече енергия за действителния си принос в културата на организацията и нейната репутация. Тези хора са по-креативни и по-лесно разрешават проблеми. Те вземат по-малко болни дни и са по-способни да се справят със стреса и безпокойството. И най-важното: те усещат, че организацията се грижи за тях и за тяхното бъдеще.

Корпоративният уелнес включва ефективни програми и инициативи, които работодателите правят за своите хора, така че те да са по-здрави и да се чувстват балансирани и щастливи на работното си място. Това могат да бъдат фитнес или зала за йога, терапевтични сесии за справяне със стреса, център за игри, външни събития като картинг състезания или пейнтбол, и т.н. Всяка организация трябва да прецени коя програма е най-подходяща за нейния екип.

Макар да няма универсална стратегия, която да работи еднакво добре за всички, идеята за благополучие трябва да възприеме цялостен подход, който се основава на три основни принципа, приложими за различни индустриални направления, за това как трябва да се чувстват хората в една организация:

  1. Добре в лично отношение. Първата стъпка към пълното благополучие е човек да се чувства добре по отношение на себе си, ежедневието и позицията си. И това не включва само здравословния начин на живот и поддържането на добро здраве, макар то да играе съществена роля. Служителите трябва да се чувстват добре във финансово отношение. Те трябва да се чувстват добре в кариерния си път и да могат да развият уменията си. Те трябва да се чувстват уверени и щастливи в настоящата си житейска ситуация.
  2. Добре в средата, която ги обкръжава. Хората трябва да се чувстват добре дошли и уважавани. Всеки човек, който пристъпва прага на организацията ви, трябва да се чувства като че може да бъде себе си на работа и да не се притеснява, че трябва да се промени, за да се впише. Когато служителите са съсредоточени върху политиката на офиса и какво трябва да направят, за да намерят своето място, те са фокусирани върху по-важните неща и това може да отнеме от тяхното лично и професионално щастие. Когато хората се чувстват комфортно на работа и са въвлечени в нея, те могат да насочат допълнителна енергия в изграждането на кариерата си, грижата за клиентите или подпомагането на бизнеса – всичко това допринася за цялостното благополучие.
  3. Добре в компанията. Ако се гордеете с работодателя си, това има огромно значение за настроението на всеки в екипа и общия морал на организацията, особено що се отнася до нейната мисия и роля в обществото. Когато служителите се чувстват добре в организацията, те изпитват чувство за собственост и работят по-усилено за нейния успех. Изграждането на чувство на гордост започва с корпоративни ценности като прозрачност и честност в организация, която прави добри неща за служителите си и за обществото като цяло.

Бъдещето на корпоративните уелнес програми

В днешно време големите организации прилагат холистичен подход за благополучието на своите екипи, който е насочен не само върху тяхното здравословно състояние и върху всичко останало – от психичното здраве до финансова рентабилност. Те се фокусират върху предоставянето на програми за подобряване на емоционалното състояние, за финансова стабилност, за участие в живота на общността, социални взаимоотношения и удовлетвореност на работното място. Всичко това влияе положително на производителността и прави идеята за корпоративен уелнес все по-популярна.

Тенденцията за цялостен подход в уелнес програмите ще се запази и в бъдеще. Ето някои практики, които смятаме, че ще станат обичайни:

Гъвкаво работно време

Гъвкавото работно време и повече платени почивки оказват положително въздействие върху екипите. Работен ден с променливи граници намалява стреса и помага на хората да постигнат по-добър баланс между професионалния и личния живот.

Платените почивки обаче не трябва да са само под формата на почивни дни. Вместо това някои организации предоставят помещения за дрямка и медитация на служителите, където те могат да се отпуснат и релаксират.

Уелнес-ориентирани работни места

Работните площи, разделени на малки кутийки са нещо от миналото. Съвременните офиси се отличават с отворени пространства, благоприятни за сътрудничество. Имат зони за забавления като игри, музикална терапия и масаж. Организации с по-скромен бюджет могат да заложат на здравословно меню и зони за общността.

Алтернативи на медицинска застраховка

Холистичната медицина става все по-популярна, а хората са все по-недоволни от медицинските застрахователи, които поддържат само западната медицина. За да посрещнат тази нарастваща нужда, съществуват организации, които предприемат нов подход към здравното осигуряване. Това включва услуги от професионалисти, които най-добре отговарят на състоянието на служителите. Такива могат да бъдат специалист по аюрведа, масажист или всеки друг редовен или алтернативен лекар. С течение на времето подобни програми определено ще станат по-популярни в света на уелнес.

Уелнес работилници

Прекъсването на работния ден в офиса за уелнес занятие е чудесен начин за намаляване на стреса и съживяване на служителите. Това могат да бъдат йога часове, отборни съревнования и кулинарни уъркшопи. Тъй като тези дейности обслужват едновременно създаването на здрави общности и индивиди, определено можем да очакваме скоро да станат по-популярни.

Групови уелнес дейности

Става все по-ясно, че здравословните социални отношения са ключ към поддържането на силно психично здраве. Това е основната подбуда на все повече работодатели да предоставят програми, които увеличават чувството за общност на работните си места. Социалното сближаване може да бъде засилено чрез съвместни работни обяди, групови задачи за съвместна работа и тиймбилдинги.

Фокусът върху здравето в дългосрочен план е ключът към увеличаването на производителността. Работодателите залагат на инициативи, които подобряват нашето, психическото и духовното здраве. Те знаят, че благополучието на служителите има голяма възвръщаемост по отношение на целите на всяка една организация.

Източници:Dr Rick Goodman - Why Wellness Matters to Your Company CultureJacob Morgan - 3 Foundations To A Culture Of Well-Being At MarriottThe Startup - The Future of Corporate Wellness Programs