Замисляли ли сте се дали площадките в детски градини и паркове за достатъчно обезопасени за деца?

Аз не бях… Като човек, като родител това не ми беше минавало през акъла, докато не видях малкото си дете на 4 години си с разбито чело, на което бе зейнала такава рана, че имах чувството, че виждам костта. В първия миг се се олюлях, имах усещане, че ще се строполя на земята. Но не… едни големи очи ме гледаха… и в тях се четеше толкова много… И уплаха, и болка, и надежда, че аз съм там за нея.

 

Последваха 4 часа в Пирогов. Чакане. Неизвестно. В един от кабинетите ме изпратиха с репликата “Не се тревожете, има пластична хирургия”.

В тези 4 часа преоткрих детето си. Видях малкия герой, който преборваше страховете си. Още помня малките й ръчички, обвити около врата ми и как не искаше да влезе в последния за деня кабинет, за да бъде зашита раната. Сърцето ми се скъса толкова много пъти онзи ден… Имаше моменти, в които от отчаяние сълзите ми просто се ронеха, тихо, за да не напрягам детето си… за да се правя на силна… каквато товага изобщо не бях. По-слаба никога не съм се чувствала. Да не мога да помогна на детето си. Това може да съсипе всяка майка.

Денят беше 20.10.22 – Празникът на Българския лекар и на този ден се почита паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец. Знаех си, или поне ми се искаше да вярвам, че нещо е спасило детето ми в онзи ден. Бях благодарна, че е това… а не нещо по-страшно.

Чакането през последния кабинет бе най-ужасяващо за мен – успокоявах се, че плачът бе секнал. Не знаех какво се случва с детето ми. Въпреки че се опитах да пусна всички връзки, молби и увещания – че съм дете на лекар, че баща ми им е колега, сетих се за познати лекари от Пирогов, обяснявах, че съм психолог – просто правилата не можеше да бъдат заобиколени. Персоналът ме уверяваше, че така е по-добре.

Най-накрая вратата се отвори… Детето ми излезе с голяма лепенка на челото… и с бонбон. Беше спокойна.

Лекарят, на когото винаги ще съм благодарна, д-р Юруков, ми каза, че има две новини – добра и лоша. Това бил случаят, който той определя като връх на кариерата си. Бил се постарал да има колкото се може по-малък белег. Направил бил множество вътрешни шевове, но се наложило и 3 фиксиращи външни.

Най-накрая детето ми беше при мен, стисках малката ръчичка и обещавах какви ли не “награди” за проявената смелост.

Вървейки я попитах… “Маме, какво ти помогна да преодолееш страха?” А тя ме погледна… и ми каза “Ангела”.

Какъв ангел, как изглеждал… разказа ми и аз в душата си просто благодарях… за това, че детето ми е закриляно и пазено.

Защо ви споделям всичко това? 

Защото не пожелавам на нито един родител да премине през ужаса на това, да се тревожи за детето си.

Да, аз съм позитивен психолог, веднага се опитах да преобърна инцидента в нещо позитивно, градивно, да се свържа с ресурса…

Но всъщност не е ли по-добре изобщо да не преминаваме през подобни предизвикателства?! Или поне да направим всичко, което зависи от нас, така че децата ни да са максимално защитени в пространствата, в които играят.

И моят нов фокус, вместо да съм ядосана, обвиняваща. негодуваща, жертва… стана да направя всичко по силите ми да не се повтаря това, което се бе случило с моето дете.

Благодарна съм от душа, че много приятели, много хора с бизнес и с добри сърца се включиха с дарения за подобряване на детските площадки. Благодаря ви, вие сте прекрасни хора с големи, големи сърца!

Проектът Сигурна среда за нашите деца стартира в края на октомври. Първите дарения за първата площадка, която ще бъде подобрена, се събират до 10.11.2022.

Ако и вие желаете да се включите в проекта като дарител, доброволец, като посланик на добрите дела, моля да се свържете с нас:

Телефон: +359 878207156

Е-мейл: denitsa.andonova@gmail.com

 

Автор на публикацията: д-р Дени Андонова, основател на Фондация Процъфтяваща България 

  • Позитивен и организационен психолог
  • Доктор по Корпоративно благополучие
  • Сертифициран специалист по корпоративен уелнес
  • Автор на книгата Клетъчно хранене с Дени. Холистичен наръчник за здравословна грижа и любов към себе си
  • Холистичен консултант (кинезиология, австралийски цветни есенции, нейрографика)
  • Сертифициран К-Power инструктор
  • Инструктор по Нейрографика (Неврографика, Неурографика) и естетически коуч
  • Консултант по хранителни нарушения