Здравейте отново от мен, Дени, вашият позитивен психолог и уелнес специалист.

Днес реших да ви запозная с една алтернатива за “медитация”, която може да е от полза както за активно медитиращите и да надгради техните методи, така и за хората, които никога не са медитирали, които не могат или не искат да медитират. Ползите от медитацията са големи, научно доказани и тествани във времето в много духовни школи и практически семинари. НО това не я прави метод за всеки.
Не всеки човек може и иска да медитира. За едни това е скучно. За други е трудно – особено такива, които прекалено много мислят и не могат да успокоят ума си. От мои клиенти съм чувала, че в стремежа си да успокоят ума, да прогонят всяка мисъл, не им се получава, че “мислят за немисленето” и дори се изнервят още повече.

Разбира се, познавам и прекрасни пример за хора, които умеят или са се научили с практика да медитират и получават разнообразни ползи на всички нива – от по-добро физическо здраве (спокойна нервна система, по-добра имунна система, по-добра концетрация и т.н.), през по-добро настроение, емпатия, самососъзнатост, самочувствие, креативност и други.
Колкото и да им се възхищавам на тези, които успяват да медитират, аз не съм една от тях. ИЛИ по-скоро не съм от този тип хора, които сядат с кръстосани крака, изправен гръб и ръце в мудра, издавайки звука ОМ. Имало е периоди в живота ми, в които съм си поставяла задача да се науча – навивала съм си часовник рано сутрин, за да медитирам, пробвала съм вечер преди заспиване. Но, някак си не ми се получаваше. Започнех ли да (се опитвам да) медитирам, веднага ми хрумваха интересни идеи, особено такива за бизнеса, осъзнавах си неща за себе си, проумявах си нещо… и дори ми се е случвало да отворя очи и да потърся нещо за писане, за да не забравя нещо важно…

Общо взето, доста се обвинявах, че не мога да медитирам качествено… докато не осъзнах, че имах различни видове медитация. И че всяко нещо, когато го правим осъзнато, може да бъде медитация. Да ни помогне да се справим със стреса, да ни изпразни главата от многото бръмчащи бръмбари, да ни даде фокус, лекота, осъзнавания.

И така открих динамичните, активни медитации. Харесвам ги. Помагат ми. Определено не ме натоварват да не “правя нищо”, а напротив… да правя нещо със стопроцентова отдаденост, вглъбеност, фокус и концентрация.

По този начин играта с децата, бягането в парка, рисуването на неврографика (нейрографика), правенето на кинезиологичен баланс, попълването на позитивните ми упражнения за деня в How thrive – приложението за създаване на позитивни навици и съзнание за процъфтяване, дори всяка една домакинска задача, вземането на душ, пътуването до среща с важен клиент или обучение могат да са активна медитация.

Може би точно поради тази причина толкова харесвам и концепцията за майндфулнес, за която ще напиша отделна публикация – очаквайте я скоро.

Днес ще ви представя най-бързата техника, само 20 секунди, която ми помага да изпитам ползите, които бих изпитала и при медитация.

Тази техника е от кинезиологията, можете да прочетете повече за тази наука за движение на енергията тук.

Техниката помага да успокоим мозъка, да балансираме двете хемисфери, да хармонизираме всички енергийни канали (енергийните меридиани от Китайската медицина) и да се почувстваме по-спокойни, уверени, да намалим притеснението и тревожността.

В следващото видео демонстрирам тази техника:

Ще се радвам да я практикувате няколко дни и да ми споделите как се чувствате с нея.

Желая ви здраве и благоденствие на всички нива,

Дени Андонова

За контакт: 0878207156

Автор на публикацията: Деница Андонова

  • Позитивен и организационен психолог
  • Сертифициран специалист по корпоративен уелнес
  • Автор на книгата Клетъчно хранене с Дени. Холистичен наръчник за здравословна грижа и любов към себе си
  • Холистичен консултант (кинезиология, австралийски цветни есенции, нейрографика)
  • Сертифициран К-Power инструктор
  • Консултант по хранителни нарушения

 

Ако желаете да станете наш партньор, моля свържете се с нас ТУК. https://howthrive.org/partners/